Tydzień Seniora. Gotujemy z Remigiuszem Rączką
Już po raz drugi mieliśmy przyjemność gościć w naszej Bibliotece niestrudzonego popularyzatora i badacza kultury Śląska, autora publikacji oraz wielu programów i audycji, poświęconych tradycyjnym smakom naszego regionu – Remigiusza Rączkę. Spotkanie promujące książki – Rączka gotuje na beztydziyń i świynta. Wiosna, lato oraz Jesień, zima, połączone zostało z pokazem kulinarnym. Na oczach uczestników, wsłuchanych w barwną, pełną charakterystycznej swady gawędę, przygotowane zostały dwie potrawy – sałatka z marynowanych śledzi z winogronami, jabłkiem i suszonymi pomidorami, w sosie z nutą chili oraz torcik z krupnioka czyli kaszanki.
Podczas wieczoru usłyszeliśmy zapowiedź nowej książki, poświęconej kuchni staropolskiej, powstającej w ramach projektu Zasmakuj w Sienkiewiczu, w której królować będą przepisy na potrawy z dziczyzny.
Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach, trwającego w naszym mieście, Tygodnia Seniora, odbywającego się pod patronatem Prezydenta Jaworzna.
Nadesłała: Miejska Biblioteka Publiczna w Jaworznie