Święta Wielkanocne już blisko, dlatego sześciolatki ze Szkoły Podstawowej w Woli uczestniczyły w zajęciach przygotowanych przez filię biblioteczną w Woli, których tematem przewodnim było oczywiście jajko. Na początek dzieci wysłuchały opowiadania Renaty Piątkowskiej pt. „Pisanki”. Nasi mali goście dowiedzieli się, że początek świata miał coś wspólnego z jajkiem, że pod każdym nowo budowanym domem umieszczano jajko. Leczono nim wiele dolegliwości nie tylko u ludzi. Przetaczano je po grzbietach krów i koni, by były zdrowe. Gospodarze mieszali skorupki jaj z karmą dla kur, aby dobrze się chowały.
Z prezentacji dzieci dowiedziały się, że nie tylko ptaki składają jaja ale inne zwierzęta też. Jaja mogą być różowe, zielone, niebieski a nawet przeźroczyste. Bywają podłużne i okrągłe. Największe na świecie są jaja strusia – mogą mieć aż 20 cm wysokości! Najmniejsze jaja składają kolibry. Jajka w kuchni angielskiej i kanadyjskiej to podstawowy składnik śniadania. W kuchni niemieckiej popularne są jajka kiszone, natomiast w Chinach – tak zwane „stuletnie jajo” to charakterystyczne danie chińskie.
W trakcie spotkania dzieci miały okazję zobaczyć skaczące jajo, butelkę pożerającą jajko oraz dowiedziały się, co to jest ”jajko Kolumba”.
Na zakończenie przeprowadzone zostały zabawy wielkanocne. Dużo emocji i radości przyniosła dzieciom zabawa w wyścigi z jajkami trzymanymi na łyżkach, rzucanie jajkiem w parach, oraz konkurs na najszybsze obieranie jajka ze skorupki.