Smacznie, zdrowo i na słodko – rodzinne warsztaty w Bibliotece
24 i 31 sierpnia w Bibliotece Publicznej Miasta i Gminy w Łazach odbyły się niecodzienne spotkania dla dzieci w wieku 4-6 lat wraz z rodzicami. Zajęcia zorganizowano w ramach programu “(Re)animujemy kulturę” dofinansowanego w programie Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu “Partnerstwo dla książki 2021”. Podczas zajęć warsztatowych dzieci komponowały zdrowe, smaczne posiłki oraz słodkie desery dla siebie i swoich rodziców.
Zajęcia pod nazwą „Kultura na talerzu” poprowadziła pani Izabela Przybylska. Uczestnicy poznali smaczne i zdrowe przekąski oraz dowiedzieli z czego powinna składać się zdrowa kanapka. Warzywa i owoce – te składniki stały się głównymi elementami, które dominowały na wszystkich talerzach. Rodzice z kolei poznali sprytne i skuteczne sposoby, które mogą pomóc skłonić niejadka do skosztowania produktów, za którymi do tej pory nie przepadali. Wystarczy odrobinę kreatywności w kuchni, by dzieci spojrzały na doskonale znane produkty z nieukrywanym zaciekawieniem. Przecież każdy doskonale wie, że myszka z jajka na twardo, czy żaglówka z kanapki smakuje lepiej niż zwykłe jajko czy kanapka.
Wakacje w Bibliotece Publicznej w Łazach pożegnano „na słodko”. W ostatnim dniu sierpnia zrealizowano w Bibliotece Publicznej zajęcia rodzinne pod nazwą „Kultura i słodycz”. Dzięki współpracy z Ciastkarnią Karpatką, Biblioteka w Łazach na jeden dzień zamieniła się w prawdziwy warsztat słodkich wypieków. Dzieci wraz z rodzicami przygotowali słodkie desery, pełne bitej śmietany i najświeższych owoców. Panie Agnieszka Piekaj i Patrycja Nowak pokrótce przybliżyły dzieciom sylwetkę cukiernika, pokazały jak można dekorować ciasta i ciasteczka, aby słodki deser nie tylko świetnie smakował, ale także pięknie się prezentował.
Nadesłała: Anna Wilczok
„Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury”